Obavijest o zaštiti privatnosti za trivago

Posljednje ažuriranje: prosinac 2022.

Ova Obavijest o zaštiti privatnosti vrijedi za sve web-lokacije, aplikacije i druge usluge i ponude (zajedničkim nazivom „Usluge”) kojima upravlja tvrtka trivago N.V i njezine podružnice („mi”, „nama” ili „trivago”).

U ovoj Obavijesti o zaštiti privatnosti navodimo informacije o tome kako trivago obrađuje osobne podatke koji se odnose na vašu upotrebu Usluga. Osobni podaci obuhvaćaju sve podatke pomoću kojih se izravno ili neizravno može utvrditi vaš identitet.

Kao tvrtka za metapretraživanje, trivago korisnika može preusmjeriti na web-lokacije ili aplikacije trećih strana. Korisnik treba imati na umu da mi nemamo kontrolu nad uslugama trećih strana i da upotreba takvih usluga trećih strana podliježe izjavama o privatnosti koje su objavljene na dotičnim web-lokacijama ili aplikacijama, a ne ovoj obavijesti o zaštiti privatnosti.

Obavijest o zaštiti privatnosti možda ćemo morati nadopuniti zbog trajnog tehnološkog razvoja, promjena usluga, izmjena zakona ili drugih razloga. Ovu obavijest o zaštiti privatnosti redovito ćemo mijenjati, pa se korisnik treba informirati o njezinu sadržaju.

1. Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka opisanih u ovoj obavijesti o zaštiti privatnosti?

trivago N.V. nadzire postupke obrade opisane u ovoj Obavijesti o zaštiti privatnosti. trivago je tvrtka osnovana prema nizozemskim zakonima, a uredi tvrtke nalaze se na adresi Kesselstraße 5-7, 40221 Düsseldorf, Njemačka.

Kako biste ostvarili svoja prava na zaštitu osobnih podataka ili postavili općenito pitanje o tome kako trivago obrađuje vaše osobne podatke ili pitanje o ovoj Obavijesti o zaštiti privatnosti, možete se obratiti našem timu slanjem e-poruke na privacy@trivago.com.

Našem službeniku za zaštitu osobnih podataka možete se izravno obratiti slanjem e-poruke na adresu privacy@trivago.com u kojoj ćete kao predmet upisati „Službeniku za zaštitu podataka”. Imajte na umu da e-poruke poslane na tu adresu neće automatski biti povjerljive, odnosno neće ih pročitati samo službenik za zaštitu podataka. Ako trebate našem službeniku za zaštitu osobnih podataka poslati povjerljivu poruku, navedite to u e-poruci koju nam šaljete, pa ćemo osigurati takvu komunikaciju.

2. Vaša prava

U vezi sa svojim osobnim podacima imate sljedeća prava: U odjeljku 1 potražite informacije o tome kako nam se obratiti i ostvariti svoja prava.

2.1 Opća prava

Imate sljedeća zakonska prava na zaštitu osobnih podataka prema relevantnim zakonskim uvjetima: pravo na informacije (OUZP, članak 13.), pravo na pristup (OUZP, članak 15.), pravo na brisanje (OUZP, članak 17), pravo na ispravak (OUZP, članak 16.), pravo na ograničenje obrade (OUZP, članak 18.) i pravo na prenosivost podataka (OUZP, članak 20.).

2.2. Pravo na povlačenje privole

Imate pravo u bilo kojem trenutku povući privolu koju ste nam prethodno dali. Posljedica toga bit će da ubuduće više nećemo obrađivati vaše osobne podatke na koje se odnosi ta privola. Povlačenje privole neće utjecati na zakonitost bilo koje obrade koja je bila provedena na temelju privole do trenutka u kojem ste je povukli.

2.3 Pravo na prigovor na obradu podataka na temelju legitimnih interesa

Ako vaše osobne podatke obrađujemo na temelju legitimnih interesa, imate pravo na prigovor u bilo kojem trenutku iz razloga koji proizlaze iz vaše specifične situacije protiv takve obrade. U slučaju da uložite prigovor, prestat ćemo obrađivati vaše osobne podatke osim ako utvrdimo da postoje uvjerljivi i legitimni razlozi za obradu koji nadilaze vaše interese, prava i slobode ili da obrada služi za provođenje, ostvarivanje ili obranu pravnih zahtjeva.

2.4 Pravo na prigovor na izravni marketing

Ako vaše osobne podatke obrađujemo u svrhu izravnog marketinga, imate pravo u bilo kojem trenutku uložiti prigovor na takvu obradu. Dodatne pojedinosti o tome kako uložiti prigovor na bilo koji oblik izravnog marketinga potražite u odjeljku 6.1.

2.5 Pravo na prigovor nadzornom tijelu

Imate pravo i na ulaganje prigovora nadležnom tijelu za zaštitu podataka ako smatrate da se vaši osobni podaci obrađuju u suprotnosti s važećim zakonima o zaštiti podataka. Možete se obratiti bilo kojem nadležnom tijelu za zaštitu podataka u bilo kojoj državi članici Europske unije, posebno u svome prebivalištu. Nadležno nadzorno tijelo za trivago je: Landesbeauftragte für Datenschutz und Informationsfreiheit Nordrhein-Westfalen, Kavalleriestr. 2-4, 40213 Düsseldorf, Telefon: 0211/38424-0, E-pošta: poststelle@ldi.nrw.de.

3. Koje podatke prikupljamo od vas

Kada upotrebljavate naše usluge, možemo obrađivati ove vrste osobnih podataka:

 • korisničke podatke
  • osobne podatke prikupljene za izradu računa za članove, na primjer: vaše ime, e-adresu, lozinku
  • podatke za kontakt i druge informacije koje ste s nama podijelili, kao što su vaša poštanska adresa, dob, spol, država prebivališta, profili na društvenim mrežama, poruke koje ste poslali našem timu, povratne informacije, komentari, odgovori na ankete ili intervjue, sudjelovanje u nekim našim promotivnim aktivnostima
 • podatke o upotrebi
  • informacije o tome kako se koristite našim Uslugama, uključujući pojedinosti koje ste unijeli prilikom pretraživanja pomoću naših Usluga (uključujući destinaciju, datum, broj gostiju, valutu), pregledane ponude i kliknute poveznice
  • Interakcija s našim marketinškim obavijestima: možemo prikupljati podatke o vašoj interakciji s porukama našeg izravnog marketinga, uključujući newsletter i push-obavijesti (na primjer, izrađivati analize o broju otvaranja newslettera ili broju klikova na priložene hiperveze).
 • Podaci o rezervacijama: kada se služite našim Uslugama i kliknete neku vezu na ponudu za smještaj koja se oglašava na našim Uslugama, mrežna web-lokacija za rezerviranje na kojoj se nalazi ta ponuda mogla bi nam poslati osobne podatke koji se odnose na neku buduću rezervaciju koju ćete napraviti na toj web-lokaciji za rezerviranje.
 • Podaci o lokaciji: možemo obrađivati podatke o približnoj lokaciji na temelju vaše IP adrese (na razini države ili grada). Nadalje, uz vaš prethodni pristanak, možemo vam pomoću GPS podataka pružiti prilagođene rezultate pretraživanja na vašem mobitelu.
 • Bankovni podaci: iako nismo izravno uključeni u proces rezervacije smještaja i plaćanja, mogli bismo od vas povremeno tražiti da podijelite svoje bankovne podatke, na primjer kako bismo isplatili proviziju korisnicima.
 • Tehnički podaci: obuhvaćaju, na primjer, IP adresu, kolačiće, identifikacijske podatke (ID sesije, ID člana, ID uređaja), status pristupa / šifru statusa HTTP-a, softver i verziju preglednika, operacijski sustav i sučelje, pružatelja internetskih usluga, jezik i druge konfiguracijske postavke.

4. Zašto i kako upotrebljavamo vaše osobne podatke

U nastavku ćete naći informacije o (i.) razlozima zbog kojih prikupljamo i upotrebljavamo vaše osobne podatke, kao i o pojedinoj svrsi, (ii.) odgovarajućoj pravnoj osnovi i (iii.) obuhvaćenim kategorijama osobnih podataka. Vaši osobni podaci mogu se upotrijebiti na sljedeće načine:

 • Pružanje naših Usluga, uključujući pomoć pri usporedbi cijena i ponuda smještaja i pronalaženju idealnog smještaja.
  • Pravna osnova: izvršenje ugovora, privola.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: korisnički podaci, podaci o upotrebi, podaci o rezervaciji, podaci o lokaciji, tehnički podaci.
 • Stvaranje i održavanje sigurnog i pouzdanog okruženja za naše Usluge, kao i za vaš trivago korisnički račun.
  • Pravna osnova: poštivanje zakonske obveze, legitimni interes.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: podaci o upotrebi, tehnički podaci.
 • Stjecanje uvida u vašu upotrebu naših Usluga i primjena povratnih informacija koje nam šaljete za poboljšanje Usluga, prepoznavanje trendova u djelatnosti i razvoj novih proizvoda i značajki za poboljšanje vašeg iskustva.
  • Pravna osnova: privola, legitimni interes.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: korisnički podaci, podaci o upotrebi, podaci o rezervaciji, tehnički podaci.
 • Slanje obavijesti izravnog marketinga o našim Uslugama ili povezanim uslugama, prikazivanje reklama na našim Uslugama, kao i na web-lokacijama trećih strana (bez obzira na to jesu li personalizirane ili ne) te drugi načini upravljanja promotivnim aktivnostima (kao što su nagradne igre i slična darivanja).
  • Pravna osnova: privola, legitimni interes.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: korisnički podaci, podaci o upotrebi, tehnički podaci.
 • Komuniciranje s vama, odgovaranje na vaša pitanja i komentare i pružanje usluga službe za korisnike.
  • Pravna osnova: izvršenje ugovora, legitimni interes.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: korisnički podaci, podaci o upotrebi, podaci o rezervaciji, bankovni podaci.
 • Ispunjavanje ugovornih obveza prema trećim stranama, kao što su oglasi na mrežnim web-lokacijama za rezerviranje u našim Uslugama.
  • Pravna osnova: izvršenje ugovora, legitimni interes.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: korisnički podaci, podaci o upotrebi, podaci o rezervaciji.
 • Poštivanje zakonskih obveza, ispunjavanje zahtjeva tijela za provedbu zakona, sprječavanje prijevara i uspostavljanje, ostvarivanje ili obrana pravnih zahtjeva.
  • Pravna osnova: poštivanje zakonske obveze, legitimni interes, izvršenje ugovora.
  • Kategorije osobnih podataka koje se koriste: korisnički podaci, podaci o upotrebi, podaci o rezervaciji, tehnički podaci.

5. S kime dijelimo vaše podatke

Vaše osobne podatke mogli bismo podijeliti sa sljedećim kategorijama primatelja, pod uvjetom da postoji odgovarajuća pravna osnova:

 • podružnicama koje su u potpunosti u našem vlasništvu
 • partnerima za provjeru autentičnosti: na primjer, kada se registrirate ili prijavljujete na naše Usluge putem usluga trećih strana, kao što su Facebook, Google ili Apple
 • pružateljima usluga trećih strana koji nama pružaju usluge obrade podataka, kao što su: pružatelji usluga hostinga i pohrane podataka, pružatelji usluga službe za korisnike, pružatelji komunikacijskih usluga, pružatelji usluga za sigurnost i sprječavanje prijevare, pružatelji usluga naplate, pružatelji usluga analize, oglašavanje i marketinga
 • pružateljima usluga trećih strana koji nama pružaju usluge koje su neovisni voditelji obrade podataka, kao što su usluge za sigurnost i sprječavanje prijevare, društvene mreže te pružatelji usluga oglašavanja i marketinga
 • poslovnim partnerima s kojima možemo zajednički nuditi proizvode ili usluge. To će biti usluge koje se nude putem naših Usluga zajedno s drugim trećim stranama.
 • dobavljačima usluga putovanja treće strane, kao što su hoteli, zrakoplovne tvrtke, tvrtke za najam automobila, osiguravajuće kuće, vlasnici smještajnih objekata, putnički vodiči ili pružatelji aktivnosti
 • tijelima za provedbu zakona radi sprječavanja, otkrivanja i zakonskog gonjenja nezakonitih aktivnosti, prijetnji za državnu ili javnu sigurnost te radi sprječavanja prijetnji po živote ljudi
 • kao dio korporativne transakcije kao što je spajanje, prodaja, konsolidacija ili prodaja imovine.

Ako prenesemo podatke našim pružateljima usluga, oni smiju te podatke upotrijebiti samo za obavljanje svojih zadataka. Pružatelje usluga pažljivo smo odabrali i ovlastili. Oni su ugovorno vezani za naše upute, imaju odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere i redovito ih nadziremo.

6. Informacije specifične za uslugu

6.1 Newsletter

Nudimo usluge newslettera, koje mogu uključivati inspirativne sadržaje za putovanja, poveznice na ankete ili nagradne igre, podsjetnike o pretraživanjima koja ste izvršili putem naših Usluga ili druge novosti o našim Uslugama ili uslugama koje nude naši partner.

Pretplatom na naš newsletter izravno putem naših Usluga, primit ćete e-poruku u kojoj vas molimo da potvrdite da ste vlasnik adrese e-pošte koju ste naveli. Ako ne potvrdite prijavu u roku od 24 sata, vaši će se osobni podaci izbrisati nakon jednog mjeseca.

Ako više ne želite primati naš newsletter, možete u bilo kojem trenutku otkazati primanje e-poruka putem veze „Otkaži primanje e-poruka” u podnožju svakoga od naših newslettera ili se obratiti našem timu za zaštitu privatnosti kako je opisano u prethodno navedenom odjeljku 1.

6.2 trivago korisnički račun

Izrada trivago korisničkog računa je dobrovoljna, ali bi vam on mogao biti potreban kako biste u potpunosti iskoristili funkcije nekih naših usluga.

U trivago korisničkom računu možete upravljati svim podacima, mijenjati ih ili brisati. Imajte na umu da ćemo nakon određenog razdoblja neaktivnosti automatski izbrisati vaš trivago korisnički račun.

6.3 Business Studio

Ako upotrebljavate Business Studio, dobit ćete osoban račun zaštićen lozinkom te ćete moći pogledati podatke koje ste pohranili na računu i upravljati njima. Hotelijeri koji imaju trivago račun za Business Studio mogu primati izravne informacije o novim ili dodatnim značajkama.

7. Informacije o kolačićima

Kad god se koristite našim uslugama, primjenjujemo kolačiće i druge tehnologije za praćenje na mreži. U ovom odlomku pronaći ćete informacije o tome što su "kolačići", kako ih trivago upotrebljava i kako upravljati svojim postavkama.

7.1 Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se preuzimaju na vaš uređaj kada posjetite web-lokaciju ili aplikaciju. Uz kolačiće, možemo upotrijebiti druge tehnologije praćenja, kao što su web-pratilice, oznake ili pikseli (malene slike postavljene na web-stranici koje označavaju da je stranica bila prikazana) ili pakete za razvoj softvera (SDK-ove – tehnologiju praćenja pohranjenu u aplikaciji). U ovom će se odlomku kolačići i druge tehnologije praćenja općenito nazivati „kolačići”.

Kolačići omogućuju web-lokacijama da prepoznaju uređaje korisnika i pohranjuju informacije o sadržaju koji korisnici prikazuju i s kojim stupaju u interakciju, te im stoga pružaju prilagođeno iskustvo (na primjer, pamćenje preferencija i postavki).

Kolačići se mogu podijeliti u različite kategorije:

 • Ovisno o operateru:
  • Kolačiće prve strane trivago postavlja na naše web-lokacije i aplikacije.
  • Kolačićima trećih strana na našim web-lokacijama ili u aplikacijama upravljaju vanjski pružatelji usluga, kao što su partneri za oglašavanje, pružatelji usluga sigurnosti i partneri za društvene mreže.
 • Ovisno o trajanju:
  • Kolačići sesije: kolačići koji se automatski brišu kada zatvorite preglednik.
  • Trajni kolačići: kolačići koji se automatski brišu nakon unaprijed utvrđenog razdoblja koje se razlikuje ovisno o kolačiću. U bilo kojem trenutku možete izbrisati kolačiće u sigurnosnim postavkama svojeg preglednika.

7.2 Kako trivago upotrebljava kolačiće?

trivago ili vanjski pružatelji koji upravljaju kolačićima trećih strana na našim web-lokacijama ili u aplikaciji upotrebljavaju kolačiće opisane u gornjem odjeljku na sljedeće načine:

 • Obavezni: ti su kolačići nužni kako bi vam omogućili upotrebu naših Usluga. Bez tih kolačića naše se Usluge ne mogu ispravno pružati.
 • Funkcionalni kolačići: ti nam kolačići omogućuju da zapamtimo odabire koje ste napravili na našim web-lokacijama ili u aplikacijama (na primjer, jezik ili valutu koju ste odabrali) i pružaju vam poboljšane i personalizirane značajke. Ako ne dopustite te kolačiće, neke od tih funkcija ili sve te funkcije možda neće ispravno raditi.
 • Kolačići izvedbe: ti kolačići, koje postavljamo mi ili u nekim slučajevima naši poslovni partneri, omogućuju nam prikupljanje informacija o izvedbi naših Usluga (tj. kojim se stranicama najviše ili najmanje pristupa / koje se stranice najviše ili najmanje upotrebljavaju). Te podatke koristimo za održavanje, razvoj i poboljšanje naših Usluga. Ako ne dopustite te kolačiće, nećemo znati kada ste posjetili naše web-lokacije i aplikacije i nećemo moći pratiti njihovu izvedbu.
 • Marketinški kolačići: te kolačiće postavljaju naši partneri za oglašavanje putem naših web-lokacija i aplikacija. Te ih tvrtke mogu upotrijebiti za izradu profila vaših interesa i prikazivanje relevantnih oglasa na web-lokacijama trećih strana. Ako ne dopustite te kolačiće, prikazivat će vam se manje personalizirano oglašavanje.

Neki od kolačića postavljenih na naše web-lokacije i u aplikacije potječu od naših poslovnih partnera.

Upotrebljavamo alate koji su nužno potrebni za rad web-lokacije na temelju našeg legitimnog interesa kako bismo omogućili osnovne funkcije naše web-lokacije. U tim slučajevima pristup podacima i pohranjivanje podataka na terminalnom uređaju nužno su potrebni i odvijaju se na temelju provedbenih zakona Direktive o privatnosti u području elektroničkih komunikacija zemalja članica EU-a, a u Njemačkoj u skladu s Odjeljkom 25 (2) zakona o telekomunikacijama TTDSG.

Sve ostale nebitne (opcijske) alate koji pružaju dodatne funkcije koristimo na temelju Vašeg pristanka. Pristup podacima i pohranjivanje podataka na terminalnom uređaju odvijaju se na temelju provedbenih zakona Direktive o privatnosti u području elektroničkih komunikacija zemalja članica EU-a, a u Njemačkoj u skladu s Odjeljkom 25 (1) zakona o telekomunikacijama TTDSG. Obrada podataka pomoću ovih alata odvija se samo ako smo za to unaprijed dobili vašu privolu.

Ako se osobni podaci prenose u treće zemlje (kao što je SAD), pogledajte odjeljak 8 („Prijenos u druge zemlje”), a potražite i rizike koje to može obuhvatiti.

7.3 Kako upravljati svojim postavkama kolačića?

Svoju privolu za našu upotrebu kolačića koji nisu nužni možete povući u bilo kojem trenutku putem odgovarajuće veze u podnožju naših web-lokacija ili konfiguriranjem postavki svoga web-preglednika da odbija kolačiće tako da posjetite odjeljak „Pomoć” na alatnoj traci preglednika. Možete posjetiti i www.youronlinechoices.com ili www.youradchoices.com kako biste saznali kako odustati od personaliziranih oglasa.

Operacijski sustav na mobitelu možda će vam dopustiti da kontrolirate kolačiće putem funkcije za podešavanje mobitela. Više informacija potražite u uputama proizvođača uređaja. Ako odlučite odbiti kolačiće, neki dijelovi naših Usluga možda neće raditi kako je predviđeno ili možda uopće neće raditi.

8. Prijenos u druge zemlje

Zbog globalne prirode našeg poslovanja, mogli bismo dijeliti vaše osobne podatke na međunarodnoj razini s našim podružnicama u potpunom vlasništvu te s našim partnerima i pružateljima usluga. Oni bi mogli obrađivati vaše osobne podatke u zemljama u kojima se zakoni o zaštiti podataka razlikuju od zakona EU-a ili zakona koji je primjenjiv u zemlji u kojoj boravite.

Kada takve zemlje ne podliježu odluci Europske komisije o primjerenosti, poduzimamo dodatne mjere kako bismo bili sigurni da je prijenos vaših osobnih podataka u skladu s primjenjivim zakonima, kao što su Standardne ugovorne klauzule koje izdaje Europska komisija.

Ako je prijenos u treću zemlju dopušten, a ne postoji odluka o primjerenosti ni odgovarajuće zaštitne mjere, moguće je i postoji rizik da vlasti u dotičnoj trećoj zemlji dobiju pristup prenesenim podacima kako bi ih prikupile i analizirale te da se provedivost vaših prava neće moći zajamčiti.

9. Kako trivago štiti vaše podatke?

Kao dio naše obveze da zaštitimo vaše osobne podatke, poduzeli smo odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bismo vaše osobne podatke zaštitili od slučajne ili namjerne manipulacije, gubitka, uništenja ili pristupa neovlaštenih osoba. To uključuje pseudonimizaciju, šifriranje, vatrozid i kontrolu pristupa. Sigurnosne mjere redovito pregledavamo i ažuriramo u skladu s tehnološkim razvojem.

10. Kada će se vaši podati izbrisati?

Vaše osobne podatke čuvamo samo onoliko dugo koliko je potrebno ili dopušteno u svrhe za koje su prikupljeni i u skladu s primjenjivim zakonom. Nakon toga podatke odmah brišemo, osim ako nam i dalje trebaju do isteka zakonskih rokova zastare (npr. u svrhu dokazivanja u građanskim parnicama ili iz računovodstvenih i poreznih razloga) ili ako postoji druga pravna osnova prema zakonu o zaštiti osobnih podataka za nastavak obrade vaših podataka u pojedinom slučaju. Vaše ćemo podatke anonimizirati ako ih namjeravamo upotrebljavati u analitičke statističke svrhe tijekom duljih razdoblja.